25.5.07

Hai cu fişa pentru Chivu

Cargo şi Celelalte Cuvinte sunt două din grupurile invitate de organizatorii Festivalului Artmania să ofere cartea de vizită a rockului românesc artiştilor de afară. Alegerea nu mă suprinde. Ambele trupe s-au priceput de minune să rămână în conştiinţa publicului iubitor de rock şi să-şi adauge generaţii noi de fani. Reţetele au fost, însă, diferite.
Cargo a lansat, în mod constant, (deşi încet) câte un album la 3-4 ani, iar pentru vara acestui an pregăteşte un disc best of, intitulat « 22 ». Aceasta este vârsta pe care o aniversează şi numărul de piese reînregistrare şi rearanjate care vor apărea pe disc –excepţie făcând noul single, « Ca o stea ». Grupul are, totodată, o activitate concertistică susţinută, fiind invitat la toate festivalurile de anvergură din România. Asta deşi răsunătoarea despărţire de Ovidiu Ioncu Kempes, fostul solist al grupului, în 2003, nu le dădea, în ochii multora, şanse de supravieţuire. Cu o încăpăţânare specific bănăţeană, (de care nu duce deloc lipsă chitaristul şi fondatorul grupului, Adrian Bărar) Cargo s-a păstrat în topul grupurilor de rock din România datorită unui sound melodios, cu accente etno, şi a unor texte pline de un patos simplu.
De cealaltă parte, Celelalte Cuvinte şi-a păstrat mereu aura de grup academic, cu muzici elaborate şi schimbări bruşte de stil. Grupul este o rara avis în apariţiile de tot felul, începând cu cele discografice (între ultimele două discuri lansate s-au scurs 7 ani) şi terminând cu concertele, preferând să evolueze numai în festivaluri titrate sau în producţii proprii. Creaţiile din perioada ’80 –’90, de o valoare muzicală indiscutabilă, sunt cele care asigură şi astăzi un public numeros şi de calitate la recitalurile grupului orădean.

Ana M. Călin

Niciun comentariu: