5.6.07

UN FESTIVAL CULTURAL

Mă bucur că în anul în care Sibiul este capitală culturală europeană avem acolo şi un festival de rock pe măsură. Organizatorii săi au reuşit să alcătuiască o distribuţie foarte solidă, formată aproape 100% din trupe vii, care au un cuvânt de spus şi în acest 2007. Sunt trupe care dau o unitate stilistică şi de imagine Festivalului Artmania, care va deveni cu siguranţă un punct de referinţă pe harta festivalurilor de rock din Europa.
Porţile festivalului se vor deschide în forţă vineri , 15 iunie, cu Altar, care a revenit anul trecut cu un material nou (  “Atitudine” ) de pe care are deja două single-uri dotate cu videoclip. Urmează veteranii de la Celelalte Cuvinte, o trupă atât de iubită de către spectatorii români, încât îşi permite să facă aproape orice pe scenă. Seara continuă cu Haggard,o trupă muncheneză care se potriveşte mănuşă cu atmosfera medievală a Hermannstadt-ului şi care este în prag de lansare cu LP-ul“ Tales From Ithiria” . Britanicii de la Anathema închid seara de vineri, dar marea surpriză din partea lor vine de-abia duminică, când Vincent Cavanagh şi Daniel Cavanagh vor susţine un concert acustic în compania fostului membru Anathema, Duncan Patterson.
Sâmbătă, seara este deschisă de Cargo, trupă care aniversează 22 de ani de existenţă printr-un album best of, cu piese reeditate la timpul prezent. Le urmează finlandezii de la Tarot, care vin la întâlnirea cu publicul sibian echipaţi cu cel mai recent album al lor (  “Crows Fly Back”  -2006 ). Cred că unul din cele mai aşteptate recitaluri este al celor de la The Gathering, trupa olandeză care a traversat tărâmul gothic pentru a ajunge în anii 2000 la o binemeritată stabilitate pe domeniul rockul-ui progresiv-alternativ. Beneficiind de prezenţa scânteietoare a solistei Anneke van Giersbergen şi de un material discografic proaspăt, (“Home” -2006) The Gathering ar trebui să fie una din revelaţiile festivalului. Cu surle şi trîmbiţe încheie seara capul de afiş al Artmania, olandezii Within Temptation, un succes comercial al ultimilor trei ani, care aduc, de asemenea, la Sibiu, un album foarte nou, (“The Heart Of Everything”) lansat în luna martie a acestui an, dar şi o producţie serioasă ( cei care au avut ocazia să vadă dvd-ul “The Silent Force Tour” ştiu de ce). Seara a treia aparţine aproape în întregime trupelor româneşti, a căror chintă e spartă doar de After Forever, care cântă la Sibiu albumul omonim, de producţie 2007. Primii intră în scenă clujenii de la Luna Amară, urmaţi de Viţa de Vie, care nu va pierde ocazia de a prezenta noul lor  “Egon”, proaspăt lansat. Seara şi festivalul vor fi închise cum se cuvine de steaua Iris, probabil în continuare posesoarea celui mai iubit vocal român, Cristi Minculescu. Dacă mai punem la socoteală şi lansarea cărţii “Once Upon A Wish”  în prezenţa basistului Nightwish Marco Hietala, Artmania Festival ediţia a II-a este o gală culturală de rock în toată puterea cuvântului.

2 comentarii:

liviu spunea...

I-ai uitat pe My Dying Bride, placuti mai mult (cel putin de mine) si cotati mai bine (nu numai de mine) ca The Gathering. :)

Ana spunea...

am corectat in articol printr o interventie de urgenta, si acolo intra si my dying bride, parte marcanta a "the great three" hihihi.

merci, liviu, ca stiu io cine, cui i am dat sa mi vaneze erorile tehnice din articol, nici nu s a prins ca lipsesc. de fapt, nu ma prind nici eu :D