29.1.08

IZ ZIS ŞOUBIZ ?

Muzica, cu concertele şi albumele ei, face parte din show biz ( prescurtarea de la show business, care înseamnă afaceri în domeniul divertismentului). Din showbiz mai fac parte, logic, după ce am văzut în paranteză, şi producţiile de divertisment, cu toate personajele lor, de la cei care se ocupă de realizarea produsului respectiv până la, o, da, evident, cei care stau în centrul produsului, adică vedetele de divertisment.
Dacă în lumea largă divertismentul este mai mult decât bogat, astfel că mulţumeşte pe toată lumea , la noi în ţară suferă crunt. I-adevărat, ar fi fost culmea s-o ducă bine tocmai el, când toate merg cum merg, dar mă pieptăn şi eu, că ţara oricum arde.
Lipsa unor vedete reale face ca divertismentul nostru să lipsească aproape cu desăvârşire. Ba nu, vedete ( = artist în rol principal, care se bucură de mare popularitate/ sportiv de mare talent, etc. ) ar fi câteva, dar ele îşi văd de treabă cu seriozitate în domeniul care le-a impus. Rămân atunci vedetele (= persoană care vrea să iasă în evidenţă, să epateze) de provenienţă mai recentă, pe care media le-a creat ca să aibă cu ce-şi umple spaţiul. Şi cum nu în fiecare zi – Doamne fereşte !- apare un Cioacă, urmat de o Simona Sensual care să-i ducă chifteluţe în arest, media rulează şi ea, săraca, cele câteva (a couple of) sute de starlete şi –eţi, până la epuizarea (sau nu ?) privitorului.
Aşa aflăm noi lucruri esenţiale, de 5-6 ori pe seară: Cornel Păsat s-a tuns şi arată cu 10 ani mai tânăr, Adriana Bahmuţeanu şi-a luat maşină scumpă second hand, Moni s-a certat cu Iulia Albu, dar şi-a terminat de asamblat noul dressing room, Corina Caragea are iubit, Lili Sandu are mătuşă şi unchi, Româncuţele au videoclip,Nicoleta Luciu a avut o zi de vacanţă la Miercurea Ciuc, Claudia Neghină n-are soţ pentru că nu s-ar mărita cu un muncitor, iar Oana Zăvoranu – asta chiar m-a lăsat lată – AR PUTEA FI însărcinată. Ar fi de altfel singurul motiv plauzibil pentru care şi-a lansat replica păpuşă, în afară de miza materială, evident. Dar gândul că mii de oameni cumpără deja păpuşa Oana mi se pare atât de deprimant încât fug repede înapoi la ce voiam să spun.
Nu v-aţi plictisit să vedeţi şi să auziţi mereu pseudo ştiri despre pseudo vedetele noastre locale ? Imediat ce veniţi în contact cu ele nu vă simţiţi ca şi cum v-ar fi explodat o mămăligă pe pereţi ? Nu vă cade faţa când vedeţi mai mult de 10 secunde de nesimţire pe un post de televiziune ? Nu sunteţi agresaţi de prostia care se lăfăie pe ecran ?
Media se apără, la rarele atacuri primite din partea altor medii (care se consideră serioase, deşi nu întotdeauna sunt) spunând „noi dăm ce cere publicul”. Nu vă simţiţi jigniţi de acest răspuns ? Cum răspundeţi la el ? ...şi cine naiba e claudia neghină, anyway ?!?

Ana M. Călin
ce_stii_tu@yahoo.com

4 comentarii:

MeSSeR spunea...

Posturile TV româneşti ar fi ultimul lucru spre care m-aş îndrepta dacă mi-aş dori divertisment. Avem (eu şi ele) alte dicţionare cu alte definiţii pentru cuvîntul ăsta.
Oana ar putea fi însărcinată?... Poate nu i-a venit netul... :)

Anonim spunea...

Sunt persoane care nu pot trai fara asa ceva. Ar rezista mai mult fara mancare sau apa decat fara barfe...
Chiar crezi ca exista cineva care cumpara papusa Oana? Eu cred ca le cumpara tot ea.

Andreea spunea...

Foarte tare! Si foarte adevarat! Deunazi vorbeam cu cineva despre cine educa pe cine si de ce ascultam una si nu ascultam alta si de ce la tv sunt unele si nu sunt altele... si iaca asa... Ma intreb: ce s-ar intampla daca intr-o zi ar muri toate calculatoarele, s-ar opri toate semafoarele si nimeni nu ar ma cumpara reclama la TV si la radio?

Ana spunea...

salut, andreea:)
inteleg ideea, dar ce ai cu semafoarele? nu i destul de rau traficul deja?:)