28.8.07

Lowlands Festival 2007

Marius, un prieten al subsemnatei, a călătorit în Olanda, la Lowlands Festival, care a avut loc între 17 şi 19 august. Cum i s-a părut această ediţie, a cincisprezecea, veţi citi în rândurile urmatoare. Aşadar, Marius says:

Lowlands Festival se ţine la 100 de km vest de Amsterdam, iar mijloacele de a ajunge aici sunt limitate. La prima sa ediţie, festivalul a avut 7500 de spectatori pe zi, dar a ajuns anul acesta la 55000 de spectatori pe zi, cu alte cuvinte cam jumătate din acest număr, de corturi… În cele şapte spaţii imense de camping nu era loc să arunci un ac. Oare or fi atâtea corturi în România, mă întreb, sau, mă rog, atâţia oameni dispuşi să vină la un festival şi să stea acolo 3 nopţi ? Sau chiar să-şi programeze, cum fac olandezii, prezenţa la acest festival, devenit tradiţie ?
Ei se duc la Lowlands să se distreze, se duc pentru atmosferă. Publicul migrează din cort în cort şi este foarte liniştit şi senin, probabil şi datorită faptului că « fumatul » e legal în Olanda. Interesant mi s-a părut faptul că, dacă la intrare nu prezentai un act de identitate care să demonstreze că ai peste 18 ani, puteai să arăţi şi de 60, că tot ţi se punea la mână o brăţară de altă culoare, care nu permitea cumpărarea de băuturi alcoolice. Cea mai mare coadă din festival am văzut-o la un stand sponsorizat de Radion 3 FM, unde ţi se încărca, gratuit, ringtone-ul festivalului. O altă coadă era în faţa unei uriaşe construcţii din gratii sub forma unei colivii, foarte înaltă, de unde se putea vedea de sus suprafaţa festivalului. Exista şi o librărie, ceea ce mi-a plăcut. Mai erau magazine şi standuri ale Oxfam,( o cunoscută organizaţie de binefacere) de unde oamenii puteau cumpăra la preţuri mai mari obiecte de tot felul, iar banii obţinuţi urma să fie donaţi. Se organizau şi plimbări peste lac cu barca, iar noaptea, de pe celălalt mal, se vedeau jocuri de artificii şi de lumini, în timp
ce lacul era patrulat de salvamari, în cazul în care vreun înfierbântat s-ar fi aruncat, nepregătit, în apă. Bănuiesc că toată lumea pleacă de la Lowlands Festival cu o amintire plăcută, mai ales cei care, contra cost, se filmează într-un spaţiu special amenajat şi apoi îşi pot descărca de pe un site propriul clip.
Din punct de vedere muzical – care, pentru olandezi, pare a fi un motiv secundar al prezenţei la festival – lucrurile stau cam aşa : pe toată suprafaţa sunt nouă corturi mari, dintre care în două sunt cinematografe, în unul e un teatru, iar în restul de şase sunt concerte, începând din jurul orei 11 şi până spre ora 4 dimineaţa, când o dau pe chill-out. Nume mari au venit să cânte la festival. Chris Cornell, Motorhead, Kaiser Chiefs, Kasabian, (la care s-au înghesuit englezii veniţi la festival) The Killers, Gabriel Rios (un mare succes la ei !) Lacuna Coil, Mika, Nine Inch Nails, Sonic Youth şi Unkle sunt cele mai cunoscute, dar, pe lângă ele, au mai fost câteva zeci de trupe care puteau oferi oricui surprize plăcute. Mie mi-a plăcut mult recitalul Funeral For A Friend, pe care vi-i recomand.

a notat
Ana M. Călin

Niciun comentariu: