23.10.07

Sub un cer violet rău





M-am gândit să adun câteva vorbe despre Deep Purple din două motive. Primul, evident, este concertul din 31 octombrie, de pe Stadionul Cotroceni. Al doilea este faptul că, sâmbăta trecută, la Megastar, primul concurent care a urcat pe scenă n-a ştiut cui aparţine originalul lui „Another Brick In The Wall”, pe care îl cântase cu grupul, într-o variantă remixată, la începutul show-ului tv. Devine evident ?
Deep Purple e, să ştiţi, o trupă cool. Dimpreună cu Led Zeppelin şi Black Sabbath (alţi moşi pe care nu se zbânţuie nimeni pe la corturile de silent disco !) a revoluţionat, prin anii ‘70, lumea muzicii. Chitarele cu distors, (vai, ce urât, pe majoritatea posturilor de radio, invadate de Yves LaRock şi Nicole Schwerzinger nici nu mai auzi aşa ceva!) secţia ritmică hotărâtă şi pătrunzătoare (prea dură pentru urechile directorilor de programe din România de azi), simfonia tulburătoare a claviaturilor (prea „elaborată”- adică neinteligibilă, pentru aceleaşi urechi ) şi aportul a doi dintre cei mai criminali solişti vocali ai epocii (Nu, nici unul nu e 50 Cent) au făcut din Purple unul din numele care au reuşit să transceadă vremea bunicii şi a radiolui cu lămpi, deşi mie mi se pare că mai degrabă acum traversăm o perioadă în care radioului îi filează lămpile.
Conspectul din Deep Purple ar trebui să conţină nişte nume, cum ar fi formula sa consacrată , (care nu va fi prezentă la Bucureşti, întrucât s-a spart demult, de dinainte de a se naşte Beyonce) care îi conţine pe Ian Gillan, (voce, dat afară, revenit) Ritchie Blackmore, (chitară, plecat, istorie) Jon Lord, (clape, rezistat îndelung, plecat pe proiecte personale în 2002) Roger Glover (bass, dat afară, revenit) şi Ian Paice (tobe, singurul membru fondator rămas în grup). Lui Gillan, Paice şi Glover li se adaugă, în formula în care au scos ultimul album cu care vin în turneu la Bucureşti, ( „Rapture Of The Deep”) chitaristul Steve Morse (americanul care a distrus blazonul britanic al trupei) şi clăparul Don Airey ( fost Rainbow).
Întrucât, în afară de piesa titlu , de ironia muşcătoare din „MTV” ( „Let’s not talk about MTV/ I don’t even want to start”) şi de „ Clearly Quite Absurd”, nici mie nu mi-a spus mare lucru albumul Purple 2005, vă înşir alte câteva titluri de piese pe care de câte ori le auziţi parcă v-ar spune ceva, dar nu ştiţi cine cântă – şi cu atâtea remixuri ale oamenilor care n-au ce face, nici nu e de mirare. Child In Time, Smoke On the Water Woman In Tokyo, Perfect Strangers, Highway Star, Lazy, Soldier Of Fortune* sau Stormbringer * sunt cele mai mari hituri. Puteţi spera să le auziţi la concert, în afară de cele *, la care să nu speraţi, că sunt cântate de alt solist Purple, dar să nu ne întindem. Mai bine ne vedem la concertul din Cotroceni al trupei care a vândut cam 100 de miloane de discuri în întreaga lume, o realizare care lui Justin Timberlake, cu ale sale 15 milioane, îi este, desigur, străină. Iar răspunsul pentru concurent era Pink Floyd. Că nu ştiu dacă i-o mai fi zis cineva după emisiune.

9 comentarii:

Fille en Aiguilles spunea...

ce e cu sageata catre timberlake? e si el, saracu, un artist foarte tare si nu pricep de ce-l compari cu deep purple.

MeSSeR spunea...

Wring that neck

Ana spunea...

:)

eu nu cred, selkioaro, ca e un artist foarte tare. cred ca e un pusti imberb umflat de industrie, in baza unei voci modice si a unui colectiv de compozitori care stiu sa r&n&po&isco&b, in baza unei retete sa a unui sondaj care ne ajuta sa aflam si daca ne place mai mult danone.
ma rog, e opinia mea fata de "saracu' artist tare"

Anonim spunea...

Mai tare decat cei care sunt convinsi ca Plant e ala de la formatia cu The Wall, ma enerveaza cei care stiu extrem de bine cine sunt si Led Zep, si Deep Purple etc, dar care cand incerci sa-i duci la un concert ca cel de pe 31 octombrie iti zic: "nuu...astia nu mai sunt ce-au fost.." Parerea mea.. un concert il desfiintezi abia dupa ce ai fost la el..

Fille en Aiguilles spunea...

e, pe mine mai mult decat aia care nu cunosc pic de istorie muzicala si inghit pe nemestecate cultura de club, sintetizatoarele si muzica facuta pe pc-uri fara sa le pese unde si la cine exista izvoarele modernitatilor de azi, mai mult decat astia, ziceam, ma enerveaza aia care stau si judeca totul exclusiv prin prisma vechiului, respingand cu dispret si sictir si nedand nicio sansa noului care poate fi si bun. timberlake nu a vandut inca o suta de mii pentru ca e prea tanar. timberlake nu e a voiceless untalented piece of shit who is only supported by marketing and it's fuckin unfair to diss him. la fel cum e unfair sa compari merele cu perele. ia mai zi-ne cum corinne bailey rae sau ayo nu au vandut inca atatea discuri ca janet jackson sau aretha franklin. sau cum vocea christinei aguilera e de rahat comparativ cu a lui janis joplin. wtf?

Ana spunea...

este opinia mea, nu ti am cerut s o imprumuti. nici macar sa citesti articolul si sa l comentezi. mai ales daca ai o zi proasta azi:D

Anonim spunea...

@selkia - N-ai cum sa compari DEEP PURPLE cu Timberlache. Iar comparatia inversa ar fi un pleonasm :)

Nu stiu daca Andreea Raicu stie de Pink Floyd; l-ar fi ajutat pe concurent. Apropos, Raicu a fost la emisiunea cu pricina? :)

Doru Oprişan spunea...

Lasa, lasa, ca nici pe la tv-uri nu au loc nume mai grele decat O-zone, Oana Zavoranu si alte megastaruri in viata. Astept cu nerabdare o emisiune in care sa se vorbeasca despre istoria trupei Deep Purple. Sau Whitesnake. Sau ce vrei tu.

Ana spunea...

asa e, Doru. Voiam la un moment dat sa facem una cu Kirk (dl. Ben Blandu voia, mai precis) dar s a varsat din nu stiu care motive, probabil sufletul candriu al tuturor.