28.5.07

CE CIRC MIŞTO !

Mie mi-a plăcut concertul Gogol Bordello, mi s-a părut că a fost făcut cu cap. Începând cu trupele de deschidere, care nu puteau fi mai bine alese, pentru gipsy punk-ul ce avea să urmeze. Nightlosers e o trupă care mi-a transmis bună dispoziţie mereu, dar cu ocazia acestui concert la scenă mare, am remarcat nivelul înalt de profesionalism la care grupul a ajuns, în toţi aceşti ani (ştiu că sună a rom tricolor, dar altcumva să zic nu-mi vine). Jimi El Lako, pe lângă că e un chitarist foarte bun, merge din ce în ce mai zdravăn cu vioara, ( mi s-a părut, pe alocuri, că l-a bătut la fund pe căruntul viorist de la GB) iar integrarea acestui instrument în bluesul ardelenesc marca Nightlosers e totală. Despre Shukar Collective nu ştiu dacă zic prea clar. Am răspuns un firav "Da, poate că aşa o fi" la afirmaţia hotărâtă a prietenei cu care am fost la concert : "Băi, decât manele, mai bine asta, nu ?!". Poate că înţeleg rolul de apropiere culturală între naţiunile conlocuitoare română şi romă pe care şucăreala asta l-ar putea urmări, ( oare ?) dar aproape că mă tem să nu ajungă să mă amuze hartiştii de pe scenă. Orice zâmbet (" noi suntem rom, voi sunteţi vodkă, că sunteţi mai deschişi") înseamnă o capitulare şi îi urmează un "hai, mă, că nu e rău", ceea ce eu nu vreau să se întâmple şi gata. Recitalul Shukar, recunosc, a fost binevenit în deschidere la GB, dar a durat prea mult şi a fost prea uniform, şi cu asta am terminat.
Gogol Bordello a intrat în scenă în forţă şi publicul (măsurat de noi, bătrânii, ironic din ochi, iniţial) i-a primit bine şi a fost pregătit, ( d-aia ţi-am mai zis, Ano, să-ţi sugrumi prejudecăţile) ştiind exact ce urmează să i se dea. Impresia noastră ( eu şi Liviu, doi spectatori aflaţi la un scaun distanţă) a fost că recitalul nu prea s-a legat până pe la jumătate ( "Immigrant Punk") şi nu prea înţelegem de ce. Cel mai uşor ar fi să dăm vina pe sunetul amestecat, care s-a revărsat ca o lavă fierbinte şi tare peste noi, de nu ne mai puteam da seama, în afară de toba mare, vioară şi pe alocuri voce, ce se mai aude. În schimb jumătatea a doua a recitalului şi finalul ( cu mai multe finaluri false, care au înnebunit pe 2 persoane de le ştiu eu) au fost vioaie, explozive chiar, aruncând spectatorii într-o stare de transă cu delir.
N-o zic deloc în nume de rău, dar mie GB mi s-a părut un fel de spectacol de circ pentru adulţi, în care noi, spectatorii, am avut ocazia să ţopăim şi să rânjim cu gura până la urechi, fără să fim nevoiţi să reţinem ceva pentru acasă. Ceea ce, zău, uneori poate fi reconfortant.

4 comentarii:

liviu spunea...

Hai sa punem si comentariile mele. :)

(09:00:50) ana: sal
(09:00:55) liviu: neatsa :)
(09:00:56) ana: cum ti s a parut concertul?
(09:01:12) liviu: pai, per total, a iesit mai bine decat ma asteptam
(09:01:16) liviu: a inceput prost, dar s-a terminat bine :)
(09:01:48) liviu: imi e greu sa zic mai mult, concluzia cea mai importanta e ca am ascultat prea mult albumul. pentru ca, spre mirarea mea, piesele care pe album nu prea mi-au placut, sau mi-au spus prea putin (prin urmare nici nu le-am ascultat prea mult) mi-au placut cel mai mult in concert...
(09:02:40) liviu: la fel pentru piesele pe care nu le stiam.
(09:03:03) liviu: mi-a placut foate mult publicul
(09:03:26) liviu: mi-a placut ca formatia si-a dat interesul sa afle cate ceva despre locul unde canta, ca dovada piesa aia cantata in romana sau comentariul cu basescu
(09:03:59) liviu: piesa aia in romana m-a distrat teribil pentru ca mie mi-a parut ca e o manea. desi au cantat-o bine. poate ca gresesc, nuj. asta a fost totusi o greseala de PR, eu cel putin am zambit malitios, publicul era unul destul de "cool" si "trendy" cat sa se simta vag ofensat. aproape ca am vazut (sau poate era propria mea senzatie) la jumatea piesei, cand parca a fost cel mai clar ca e vorba de o manea, o reactie de perplexitate in public "sa ne placa, sa nu?"
(09:06:00) liviu: si pana la urma au ales sa le
(09:06:31) liviu: si finalul de show a fost foarte bun
(09:06:47) liviu: adica, tipele au ajutat foarte bine showul, iar hutz parea ca nu mai are de gand sa plece
(09:07:14) liviu: cert e ca publicul a fost omorat energetic, spectacolul a fost lung si foarte dens
(09:07:22) liviu: nu m-am prins totusi de ce inceputul mi-a parut slab
(09:07:37) liviu: formatia a intrat in forta, publicul s-a manifestat bine... dar ceva lipsea
(09:07:57) liviu: am avut senzatia asta vreo 7 piese, ceea ce e mult, aproape pusesem eticheta de concert prost
(09:08:52) ana: mai precis cam pana la ala cu immigrant
(09:09:04) liviu: da, cam asa :)

Anonim spunea...

doamna, cum va zisei si pe ym, am uitat total de acest concert. E adevarat, am avut vinerea libera, poate de-aia. Oricum, o sa mi-o iert mai incolo, ca la tine aci vad singura cronica pozitiva; de la amici care au participat am auzit ca "e buna si uitarea la ceva" :)

liviu spunea...

Las' ca cica se intorc in iulie, cand lanseaza noul album. Au cantat piesa de titlu, a sunat bine.

Amicii de care pomenesti au plecat la concert pregatiti, stiind la ce sa se astepte? Ca mie mi-a parut ca, daca stiai albumul, nu prea aveai de ce sa fii dezamagit - ce promiteau sa ofere, au oferit.

Ana spunea...

baaaa, ce i aicea, messenger???
foate bine!!! :D